SINDIRGI


İlçemizin tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Sındırgı’nın şehir olarak kuruluşu 18.Yüzyılın sonlarında olmuştur. M.Ö. VI.ncı yüzyılda Persler, Lidya ve bütün Anadolu ile beraber   (Misya) denilen bu çevreyi de İran İmparatorluğuna katmışlardır. 200 yıl kadar İran egemenliği altında kalan bölge Bergama Krallığı ile birlikte Romalıların yönetimine geçmiş daha sonra, önce Bizans sonra Selçuklular tarafından ele geçirilerek idare edilmiştir. Doğal güzellikleri ve yeraltı kaynaklarıyla Batı Anadolu’nun keşfedilmeyi bekleyen güzide ilçesi Sındırgı, Balıkesir iline bağlı olup, il merkezine 63 km, zmir’e 150 km, Akhisar’a 57 km, Simav’a 87 km.

Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

1- SINDIRGI'DA YAŞAM

Bir Düşünün; Yeşili ve Maviyi…
Öyle bir Düşünün ki dansa davet etsin Mavi, Yeşili… Utangaçca kabul etsin Yeşil ve nazikçe davransın  Mavi. Gökyüzünün görkemi gibi heybetiyle kavrasın Yeşili. Yeşilse dallarındaki kuşlar gibi salıversin kendini gökyüzünün o eşsiz Mavisine. Yüzlerce yıllık sevdalılar gibi kavuşsunlar birbirlerine ve siz düşünmeye devam edin. Maviyi ve Yeşili kavrayan güneş gibi. Besberrak göletten izleyin bu ikisinin dans edişini…
Bir Düşünün; Şeffaflığı ve Saflığı…
Öyle bir düşünün ki tekpare olsunlar, yekvicuden tek bir yerde buluşsunlar… Su gibi olsunlar. Adına pınar densin, gölet densin, şifa densin,çay densin, nehir densin… Ama Saflığını ve Şeffaflığını kaybetmesin. Ve düşünmeye devam edin. Kana kana avuçlarınızdaki içmek istediğiniz suda, kendinizi hayal edin. Dinleyin o sesi. Parmaklarınızın arasından dökülen o senfoniyi…
Bir Düşünün; Sağlığı ve Güzelliği, Doğayı ve Kendinizi…
Öyle bir düşünün ki güneşin can verdiği renkler olsun etrafınızda. O Masmavi gökyüzünün bitmesine izin vermeyen ormanların arasında, soluduğunuz havayı düşünün. İçtiğiniz suyun tadını düşünün. Tam merkezindeyken doğanın, kendinizi düşünün…

İşte Sındırgıdasınız…
Artık düşünmeyi bırakın ve sadece yaşayın…

2- TERMAL TURİZİM


Eğer tek isteğiniz şehir kalabalığından uzak ve huzurlu bir tatil geçirmekse, Balıkesir Sındırgı sizleri ağırlamaya hazır. Yakın bir zamanda termal turizm bölgesi olarak ilan edilen bölge, ilçeye 17 kilometre uzaklıktadır. Hisaralan’ın ise 3 kilometre güneybatısında kalmaktadır. Balıkesir Sındırgı Hisaralan Termal Turizm Merkezi, yıl içerisinde birçok turiste ev sahipliği yapmaktadır.    
     Termal sular; romatizmaya, nefrit, nevralji ve kadın hastalıklarına şifa olmaktadır. Bölgedeki oteller, rahatsızlığınıza göre tedavi süreçleri belirlemektedir. 
3- YAĞCIBEDİR VE HALILARI


 Yağcıbedir Halıları Yörük aşiretinin örf, adetleri ve geçmişlerini yansıtan bir sanat eseridir. Yağcıbedir halıları İlçe ve merkezi köylerde yaygın olarak dokunmaktadır. Yağcıbedir Halıları çok ince yün ipliklerden dokunur. Atkısı ve çözgüsünde yün ipliği kullanılır. Dm 2 sinde 1400-1600 düğüm bulunur. 1 cm’ sinde 30-35 ilme bulunur. İlme düğümleri Türk Düğümü (Gördes) çok sağlam atıldığından halıların ömrü çok uzundur.
Bu gün Sındırgı yöresinde 10.000- 10.500 civarında tezgahta yılda 300.000 adet çeşitli ebatlarda Yağcıbedir Halısı dokunmaktadır.
 Yağcıbedir Halılarının ipi kök boyalarla boyanır, boyaları solmaz. Yağcıbedir Halılarında 4 ana renk hakimdir. Lacivert (gök), Kırmızı (Al), Koyu Kırmızı (Nariç), Beyaz (Ak) dır. Yağcıbedir halıları kullandıkça renkler daha güzelleşir ve değer kazanır. Halıların 150-200 yıl ömrü bulunmaktadır. Otantik özelliğe sahiptir. Yağcıbedir Yörük Halkı yaşantısını dokuduğu halısına motive etmiştir. Halıdaki her motifin bir anlamı bulunmaktadır. Sevinç ve üzüntülerini motif dokuduğu halıya işlemiştir. İlçemiz köylerinde genelde her köyde halı dokuma çalışmaları vardır. Ağırlıklı olarak Karakaya- Eğridere- Eşmedere- Çakıllı- Alakır- gölcük ve Danaçayır köylerinde Yağcıbedir halısı dokunmaktadır. Sındırgı tipi Yağcıbedir Halıları üç grupta toplanır. Karagöz- Heybesulu- Yedielli gibi isimleri almışlardır.


Yağcıbedir Halısı ismini Balıkesir İli, Sındırgı İlçesi Yağcıbedir Yörüklerinden almıştır. Tarihi Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinden öncesine kadar dayanır. Bunu İslamiyet öncesine dayanan desenlerden anlayabiliriz. Şu anda Yağcıbedir Yörükleri Sındırgı’nın Eşmedere, Çakıllı, Karakaya, Alakır, Eğridere köylerinde yaşamakta ve halıyı orijinaline bağlı kalarak dokumaktadırlar. Desenlerde hüzünlerini, sevinçlerini, gelecek hayattan beklentilerini ve ahiret hayatına bakışlarını anlatmaktadır. Koyunlardan alınan yünlerin iplik haline getirilmesi ve doğal boyalarla renk verilmesi ilmekle, desenlerin oluşturulması ile Yağcıbedir kültürü yaşatılmaya çalışılmaktadır.

4-AĞLAYAN ÇINAR

Gövdesine dayalı duran birkaç basamaklı tahta merdivenden çıkıp yaşlı çınarın kovuğuna bakanlar sert gövdesi üzerinde aşağı doğru süzülen damlaların sebebini pek merak ederler. Bu meraklı misafirler için ‘Ağlayan Çınar’da saklı yürekleri burkan hazin bir hikâye vardır.
Efsaneye göre; Rumlarla Türklerin bir arada yaşadığı yıllarda, Gölyazı’da, Türk oğlu Mehmet ile Rum kızı Eleni birbirlerini deli gibi sevmektedir. Kurtuluş Savaşı’nın ardından Yunanistan ve Türkiye arasında kabul edilen mübadele  anlaşması sebebiyle ayrılmak zorundadırlar. Rum aileler hazırlıklarını yapar ve yavaş yavaş köyü terk etmeğe başlar.
Rumların köyden gittiğini gören Mehmet, kalabalığın içinde sevgilisi Eleni’yi aramaya başlar. Bu sırada, Eleni’nin büyük ağabeyi Yorgi, Mehmet’in yolunu kesip artık düşman olduklarını ve sevdasından vazgeçmesi gerektiğini söyler. Aralarında çıkan tartışmada Yorgi hançerini çekerek Mehmet’e saplar. Aldığı yarayla acılar içerisinde kıvranan Mehmet, son bir gayretle Eleni’yle gizli gizli buluştuğu ulu çınarın oyuğuna kadar gelir. Konvoy ilerlerken olayı öğrenen Eleni, doğruca sevdiğine koşar.
Ancak, çınarın oyuğuna geldiğinde biricik sevdiğini kanlar içerisinde yatarken bulur. Sevdiğinin başını kollarına alır, hıçkırıklar içinde son kez gözlerine bakarak  “Merak etme bi’tanem, az sonra kavuşacağız ve sonsuza dek bu çınarın oyuğu olacak yuvamız. Bu çınar var oldukça sonsuza dek yaşayacak sevdamız...’’der. Belinden çözdüğü kuşağının bir ucunu çınarın dalına diğer ucunu da boynuna geçirerek orada canına kıyar. Efsane odur ki; ulu çınar bu olayın ardından, kovuğunun içinde kanlı gözyaşları dökmeye başlar.

5- HİSARALAN TRAVANTERLERİ


Kaynak suları fluorür içeren sodyumlu bikarbonatlı termal sular sınıfına girmektedir. Su kendi halinde akışkan olup, saniyede 172 litre çıkmaktadır. Başta hareket sisteminin ağrılı hastalıkları olmak üzere, kadın hastalıklarında ve ağrılı rahatsızlıklarda müsekkin olarak kullanılır. Romatizmal rahatsızlıklar, nevralji, nevrite iyi gelmektedi
Sındırgı nın 14 km. dogusundaki Hisaralan Ilıcasında bir yamaç üzerinde irili ufaklı bir çok kaynak bulunmaktadır. çok sıcak olan bu suların buharlarının uzaklardan görünüşü buraya ayrı bir özellik vermektedir. hamama ve banyolara gelen gelen maden suları kayalar üzerinde açıkta akarak soğumakta, yine üzeri açık bir arkta birleştikten sonra hamama verilmektedir. hamamın etrafında sıra banyolar ve çardaklar vardır. Kaplıcaya gelen kaynakların sıcaklıkları çıkış noktalarında 93-95 derecedir.
Sağ tarafta 200m. ilerideki tapeden çıkan ikinci bir grup teşkil eden 15-20 kadar kaynağın sıcaklıkları 86-99 derece arasında değişmektedir.

6- EMAN TERMAL

Balıkesir il merkezine 60 km, Sındırgı ilçe merkezine ise 6 km mesafededir. 10 dönüm ormanlık arazi üzerine konumlanmış tek katlı bahçe çıkışlı odalardan oluşan otel, 6 blok ve 28 odadan oluşmaktadır. Otelin her alanında ücretsiz Wi-Fi ve otopark hizmeti vardır.

Otel bahçe çıkışlı 6 adet bloktan oluşur. Odalar, iki çocuklu bir ailenin rahatlıkla konaklayacağı 1+1 suit, iki kişilik double yataklı ve twin yataklı 2 kişilik şeklindedir. Butik bir tatil köyü şeklinde yapılan otel, muhteşem bir doğaya sahiptir. Tüm alanlar, doğa ile tanışmanızı kolaylaştırmak üzere planlanmış olup, doğal çıkışlı termal olarak nehir şeklinde akan suyun etrafındaki yürüyüş yolunda, dinginliğin ve huzurun tadını çıkarmaya doyamayacaksınız.

Otelde bulunan termal su, doğal mineralli akratotermal sular grubunda olup 33 derece çıkış sıcaklığına sahiptir. Odalarda hem 40-50 derece sıcaklığında ısıtılmış olarak, hem de doğal çıkış ısısıyla gelen iki başlıklı küvetler mevcuttur. İçerisinde bulunan yüksek orandaki selenyumun ve çinkonun antioksidan özelliği sayesinde, çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde yardımcıdır. Başta Sedef hastalığı olmak üzere, cilt yaraları, yanıklar, egzama, mantar, sivilce, akne, allerji ve kemik erimesine iyi gelmektedir. 






Yorumlar

  1. Emeğine sağlık. Gezip görmek istediğim yerler arasına aldım :)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel motor rotası çıkarıyorum sayende :)

    YanıtlaSil
  3. Benim gibi gezmeye yer arayanlara şahane bir yazı olmuş. Sadece Ağlayan Çınar'ı görmek için bile gelinir bu güzel yere. Bayıldım! İlk fırsatta önce Ağlayan Çınar'ı daha sonra tüm Sındırgı güzelliklerini keşfetmeye gideceğim.

    YanıtlaSil
  4. Emeğinize sağlık, çok güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel anlatmışsınız memleketin bir köşesini emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder